miercuri, 7 martie 2012

Atelierul de ascutitorie #2

Daca in episodul anterior am vorbit putin despre ascutirea rindelelor si nu ati putut decat sa constatati imensa mea ignoranta vis a vis de acest domeniu, astazi am sa vorbesc putin despre ascutirea fierastraelor si sper sa plecati cu ceva mai mult.
Este extrem de frustrant sa folosesti un fierastrau neascutit si cu dintii reglati dupa ureche. Indiferent cat de buna este tehnica ta de taiere, ai sa constati ca fierastraul nici cum nu vrea sa urmareasca linia trasata iar tu esti obosit si transpirat de parca ai tras la jug, nu ai retezat o amarata de scandura. In realitate aceasta operatie trebuie sa fie mult mai usoara; daca fierastraul este bine pus la punct el trebuie sa taie fara prea mare presiune exercitata asupra lui iar urmarirea liniei nu ar trebui sa fie o problema. (aici conteaza putin si tehnica).
Un lucru e sigur: indiferent cat de bun este fierastraul tau la un moment dat va trebui reascutit, fie ca aceasta operatie trebuie facuta la un an, la doi sau chiar la trei tot va trebui facuta. Am constatat in timp ca sunt o gramada de mesteri tamplari ce nu stapanesc aceasta tehnica de ascutire si in consecinta fierastraele din atelierele lor sunt intr-o stare deplorabila. (pacat)
Pentru a putea ascutii bine un fierastrau, trebuie sa intelegi cum functioneaza acesta:
in primul rand trebuie stiut ca fierastraele se pot ascuti pentru taieri in lungul fibrei sau pentru taieri in contra fibrei si nu exista unul universal, lucrurile care sunt si, si sunt defapt nici, nici.
Unul dintre primele fierastrae achizitionate de mine a fost un fierastrau cu rama pentru taieri in contra fibrei; bun fierastrau dar dupa un timp am constatat ca nu prea mai inainta in lemn asa cum as fi dorit eu si astfel m-am apucat sa ii refac dantura :) E bine sa nu lasi un fierastrau sa se deterioreze prea tare va fi mult mai mult de munca dupa aia.



Pentru reabilitarea acestui fierastrau am folosit un cleste de ceapraz o pila triunghiulara 7" double extra slim si evident o menghina pentru securizarea lamei, aceasta din urma se poate improviza cu foarte mult succes din lemn sau se poate folosi o menghina obisnuita metalica.
Ceaprazul nu trebuie refacut la fiecare ascutire eu l-am facut aici deoarece fierastraul meu incepea sa stranga, si asta ma deranja.



Dupa ce am refacut ceaprazul am colorat dinti fierastraului cu un marker ca sa vad exact pe unde si cat am sa pilesc. Aceasta este o metoda relativ noua, in trecut se folosea funingine pentru acest lucru. Altii nu coloreaza dintii deloc. Un dinte neascutit luceste in lumina iar unul ascutit nu. Dar ca sa folosesti aceasta ultima metoda trebuie ceva experienta si multa lumina naturala.



Unghiul la carea am ascutit fierastraul a fost de 20 de grade. Acest unghi poate varia intre 15 si dupa unii chiar 45 de grade dar pentru scopuri generale unghiul de 20 de grade este cel mai indicat. Daca vreti un fierastrau mai fin cu care sa se lucreze mai mult in lemn moale puteti sa il ascutiti la 25 de grade; dupa parerea mea 45 de grade este un unghi aberant si nu il recomand nimanui, cu cat unghiul este mai mare cu atat fierastraul se va toci mai repede.
Deoarece fierastraul meu nu era extrem de tocit nu a trebuit sa insist prea mult cu pila pentru ai reda ascutisul initial.



De fiecare data dupa ce ascut un fierastrau sunt nerabdator sa il incerc, asa am fost si acum si sunt bucuros ca rezultatul este cel asteptat. Fierastraul taie repede fara sa fie necesara presiune asupra lui iar urmaritul liniei nu impune nici o problema neavand tendinta de a o lua intr-o parte sau in alta ba chiar mai mult, am rezolvat si problema cu stransul lamei.

Sa auzim de bine!

9 comentarii:

  1. Nu chiar off topic: ti-am urmat sfatul si mi-am comandat, de la Catalin S. un fierastrau adica un maner Stanley FatMax Xtreme InstantChange si o lama de 500 standard. Ideea ta pare brilianta si sper sa pot inlocui banzicul o vreme. Mai mult, asa cum zice si Catalin, o sa-l bag in portbagaj oriunde ma duc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur foarte mult! Chiar daca pe viitor ai sa iti cumperi un banzic fierastraul de mana ramane totusi indispensabil.
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  3. Destul de util articolul. Nu am ascuțit niciodată un fierăstrău, deși am unul foarte vechi (fierăstrău pt. decupaje) de la bunicul și aș vrea să-l recondiționez. Este frumos, are acel mîner din lemn cu forme curbate.
    Nu am înțeles exact la ce se referă unghiul de 20 de grade. Unghiul pe care-l formează dintele la vârf ori unghiul dintre dinți?

    Am cumpărat și eu de la Catalin un FaMAx Extreme Instant Change cu lamă pentru îmbinări (tenon). Foarte bun.

    Te salut,
    Călin

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am fost suficient de clar dar mi-am propus sa mai postez articole cu tema asta
    unghiul de 20 este unghiul ce il formeaza dintele la varf; unghiul dintre dinti determina agresivitatea fierastraului.
    daca "fierastraul de decupaje" este un fierastrau coada de vulpe pt taiat rotund adunci el trebuie ascutit pt taieri in lungul fibrei si cu un ceapraz mai pronuntat pt a permite rotirea lui.
    (nu stiu exact la ce fierastrau te referi dar mai vb)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am înțeles. Fierăstrăul pe care trebuie să-l ascut este ceea ce occidentalii numesc „Compass or Keyhole Saw”. Încă o întrebare: Când ascut dinții, pila trebuie să fie față de planul fierăstrăului puțin înclinată, adică nu perpendiculară, la ce unghi se face acest lucru? (e rău cînd nu îți arată cineva cum se face un lucru. Așa, din explicații, ori chiar poze se înțelege mai greu.) Scuze de intervențiile repetate.

    Cu bine,
    Călin

    RăspundețiȘtergere
  6. fierastrau compas sau coada de vulpe (asa il cunosc eu)
    la acest fierastrau pila trebuie tinuta perpendicular pe planul fierastraului. dinti trebuie sa arate intr-un final ca niste dalti in miniatura
    e foarte greu sa explic lucrurile astea asa dar am de gand sa pun un articol mult mai competent si inteligibil pe teme asta, pana atunci poate te descurci cu ce gasesti aici:http://www.vintagesaws.com/library/primer/sharp.html
    din nefericire totul e in engleza :(
    multumesc pt comentarii

    RăspundețiȘtergere
  7. Mersi mult. Chestiunea cu unghiul de ascuțire mă interesa cel mai mult. Cu limba engleză mă descurc excelent așa că e mai mult decît util acest link. Ce-i drept încă nu m-am familiarizat cu toți termenii specifici domeniului.

    Aștept cu interes și următoarele articole de pe blogul tău.

    O zi bună,
    Călin

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna,

    Avem si in romana termeni pentru cele doua tipuri de taieturi cu fierastraul:

    Cross cut = Retezat
    Rip cut = Spintecat

    Nu e mai usor sa zici retezat decat taiere contra fibrei?

    Salutari si spor la constructia noului atelier,
    Fane

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Fane!

      Stiam de existenta acestor doi termeni dar taiere contra fibrei este o fraza ce nu lasa loc de eroare; e mult mai clar. Retezat sau spintecat pot fi confundate de cineva cu adevarat incepator.

      Multumesc!

      P.S. sper sa revin cu retezatul si spintecatul cat mai repede ;)
      merci

      Ștergere