joi, 15 martie 2012

Un alt fierastrau

Incep sa ridic un mare semn de intrebare asupra sanatatii mele psihice si asta datorita faptului ca din cand in cand, ma apuc sa construiesc cate un fierastrau de imbinari.(ce fel de comportament e asta?) Ba mai descopar cate o informatie noua, ba mi se pare ca unghiul ala sau celalalt nu e bun si nu in ultimul rand: "dar oare cum e manerul ala?" Cand suficiente intrebari de genul asta imi tulbura linistea prea tare ma apuc sa construiesc un nou fierastrau capabil sa raspunda acestor intrebari.
De data asta eram nelinistit din cauza unghiului format dintre maner si lama. Dupa cateva intrebari adresate domnului Google am ajuns la concluzia ca acest unghi este foarte important si mai exact el determina atat agresivitatea cat si manevrabilitatea fierastraului.
Cu alte cuvinte cu cat manerul este mai ridicat fata de lama cu atat fierastraul va fi mai agresiv si respectiv mai putin manevrabil iar daca manerul formeaza cu lama un unghi ceva mai apropiat de 90 de grade atunci fierastraul va fi mai manevrabil, mai bland si evident mai lent.
Pentru a ma convinge de lucrul asta am hotarat sa construiesc o copie a fierastraului de taiat cozi de randunica facut de Wenzloff&sons si pentru asta am avut nevoie de sablonul manerului iar Victor a facut din asta o realitate. (Multumesc Victor!)



Primul pas in realizarea acestui proiect a fost executarea manerului. Aici am descoperit ca este mult mai usor sa il finisezi cu un razuitor de tip card bine ascutit in loc sa folosesti un Km de hartie abraziva si sa mai si inghiti tot praful lasat de ea.
In ceea ce priveste lama, am folosit ca de obicei un fierastrau achizitionat dintr-un magazin de bricolaj caruia i-am reformat dintii dupa propria-mi placere si aici am ales un unghi de atac de 4 grade. (am constatat la final ca o fost o alegere buna, fierastraul fiind suficient de rapid dar si bland la inceperea taieturii)



Fierastraul a iesit intr-un final foarte bine fiind o adevarata delectare taierea imbinarilor cu el. Am intampinat totusi si cateva probleme deoarece am constatat ca manerul era putin cam mic pentru mana mea de lopatar dar dupa cateva ajustari cu raspelul totul a fost bine. Prinderea suruburilor a fost o alta provocare, lemnul folosit fiind foarte uscat si lipsit de orice fel de elasticitate dar si de aici am iesit bine. Putin sifonat dar bine.



Pana data viitoare...Salut!

11 comentarii:

  1. "... razuitor de tip card ... " ma faci curios. Poti sa-mi dai mai multe amanunte ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Razuitoarele s-au folosit inaintea inventarii smirghelului si nu sunt altceva decat niste foi de otel de forme si dimensiuni diferite. se gasesc aici: http://www.fine-tools.com/zieh.htm

      Ștergere
  2. Incredibil cît de bine mușcă din lemn. Înțeleg că totul e să știi cum se ascute bine o lamă. Contează și materialul bănuiesc. Orice marcă de fierastrau e bună? În imaginile mai vechi am văzut că ai folosit o lamă Black&Decker.

    Spor, la orice planuri ai,
    Călin

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. intradevar cheia este ascutirea dintilor, lama originala, dupa parerea mea era inutilizabila.
      un otel de calitate mai slaba se traduce printr-o necesitate de ascutire mai fregventa.
      Da, eu am folosit B&D si am avut surprize placute, trebuie sa fi atent ca dinti sa nu fie tratati cu arc electic si sa poata fi reascutiti.

      Ștergere
    2. Mersi de raspuns.
      Spuneai că „dinti sa nu fie tratati cu arc electic” - Te referi la dinții aceia înegriți?

      Ștergere
    3. Da. Dintii aia inegriti sunt ascutiti din fabrica si apoi caliti, (cu arc electric) se uzeaza mai greu dar odata uzati nu mai pot fi reascutiti.

      Ștergere
  3. Ei, nu e chiar arc ci inductie, dar cam asa functioneaza. Cu alte cuvinte ori nu e calit si il poti reascuti (daca stii, poti, etc) ori e calit, il folosesti pana nu mai esti multumit de cum taie si il casezi. Oricum ideea e excelenta, o pot aplica unui fierastrau ramas fara manerul din plastic turcesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pt comentariu!

      imi recunosc nimicnicia in ale otelurilor, tratamentelor termice etc.

      te mai astept pe blogul meu!

      Ștergere
  4. Salut,
    Am un fierastrau Stanley jetcut din acela cu dinti japonezi caliti pe care l-am imprumutat cuiva care mi l-a stirbit rau de tot... portiuni de 2-3 cm cu dintii rupti. Nu mai pot taia cu el. Initial voiam sa-l arunc dar acum mi-a venit o idee..
    Crezi ca e posibil sa-i pilesc toti dintii pana ajung la zona de lama care nu a fost calita si sa-i refac dantura de la zero in forma clasica cu unghi de 60? Nu stiu din ce fel de otel e lama dar la cati bani am dat pe el, ar trebui sa fie bunicel.

    Foarte interesant blogul, posteaza mai des,
    Fane

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Fane!

      Multumesc pt comentariul tau.
      fierastraele japoneze sunt intradevar sensibile, daca nu sunt folosite cu blandete dinti se pot rupe relativ usor (tools are made to be used not abused!)
      in principiu ideea ta este foarte buna; dintii se pot pili pana obti o lama dreapta (foloseste o pila pt asta) si apoi se pot taia dinti noi. calitatea otelului ar trebui intradevar sa fie una bunicica dar asta ai sa vezi cat timp sta ascutit :)
      imi pare rau ca nu am mai postat ceva de mult timp dar acum ma mut la casa si am multa treaba de facut; dar aici imi voi construi un super atelier si am de gand sa ma ocup de blog chiar mai serios decat am facut-o pana acum

      Salutari!

      Ștergere
  5. De unde și de care fierăstraie iei pentru a le reface mânerul?

    Mă tot uit prin magazine, și nu găsesc decât fierăstraie uriașe. Nici unul care să-l pot folosi pentru tăieri fine de cozi de rândunică.

    RăspundețiȘtergere