miercuri, 28 septembrie 2011

Scaunul de pian #1

Nu bine am terminat ultimul proiect, ca m-am si gasit tragant la fierastrau pentru realizarea urmatorului. De data asta nu mai era din lemn de tei, ci dintr-un frumos lemn de nuc, pentru care trebuie sa ii multumesc tatalui meu. Aceasta ultima piesa de mobilier, la care inca lucrez, este un scaun reglabil pe inaltime integral din lemn, ce m-a facut sa imi aduc aminte o buna parte din geometria de clasa VIII-a :)Pentru a elimina orice sursa de eroare, am realizat un desen la scara a scaunului. Astfel aveam sa aflu toate unghiurile de cara aveam nevoie si nu in ultimul rand sa imi fac o imagine mai clara asupra intregului proiect.
Prima data m-am apucat sa lucrez la sezutul scaunului si la atasarea acestuia de surubul din lemn.Am ales doua bucati de lemn si le-am facut o imbinare in uluc si lamba dubla, pentru sporirea rezistentei. Tot ce trebuia acum sa fac era sa realizez imbinarea pentru surub

Aceasta din urma a fost relativ usor de realizat, deoarece am taiat cu fierastraul in ambele parti combonente ale blatului locasuri pentru surub si am luat cu rindeaua si razuitorul din suprafete pana imbinarea a iesit perfect.

Intru-cat aceasta imbinare va fi foarte solicitata i-am sporit rezistenta la smulgere prin saparea cu dalta in corpul surubului a uni fante, in care am introdus una din lambe. Astfel sunt sigur ca si dupa ce cleiul va ceda nu risc sa raman cu sezutul scaunului in manaUltimele operatiuni au fost decuparea si slefuirea muchiilor. Am obtinut astfel sezutul dar pana la terminarea intregului proiectului mai este.
Pana data viitoare...succese!!!

3 comentarii:

 1. Acum vreo 5 ani am facut o mica masuta din lemn de arin... Am imbinat 3 scanduri pentru a obtine latimea dorita. Dupa ce masa a fost gata am constatat ca se vad capetele lambelor pe lateralele mesei. Acum as face ulucele doar pana aproape de capatul scandurilor, ca sa nu se vada la capete sectiunea lambei...
  Lemnul si lucratura sunt excelente!

  RăspundețiȘtergere
 2. multumesc pentru aprecieri!
  este adevarat ca se vad capetele lambelor dar nu stiu cum sa fac uluce fara sa ies in capatul scandurii cu rindeaua

  RăspundețiȘtergere
 3. Prima data sapi la capetele santului niste scobituri. Apoi iei cu rindeaua de la o scobitura la alta.

  RăspundețiȘtergere