duminică, 2 octombrie 2011

Upgradarea fierastrului

Cozile de randunica sunt una dintre cele mai indragite imbinari din toata tamplaria, ele oferind o mare satisfactie mesterului la realizarea lor dar si un aspect deosebit piesei de mobilier. Datorita acestui fapt si uneltele folosite la intocmirea acestor imbinari ocupa un loc important in atelierul tamplarului, dar poate cea mai indragita unealta din toate acestea, este fierastraul de taiat cozile de randunica. Acesta este un fierastrau fin aprox 15ppi cu dinti orientati pentru taieri in lungul fibrei.
La ora actulala se gaseste o varietate destul de mare de fierastraie de acest fel pe piata, fiecare cu avantajele si dezavantajele lui dar poate cel mai mare dezavantaj care se regasete la toate fierastraele indiferent de marca, este pretul. Cum eu nu am reusit sa ma hotarasc la nici o marca si nici nu am reusit sa ma hotarasc sa platesc in jur de 200 de euro pe un fierastrau, am reusit foarte usor sa ma conving sa imi construiesc singur un astfel de fierastrau.
Am cumparat din comertul socialist de stat un fierastrau de tipul gent saw care am crezut eu ca este cel mai ok, dupa care au inceput transformarile: i-am scos spatele (confectionat din tala) si am decupat lama cu un flex. nu am fotografi din aceasta parte a procesului de transformare, era prea mult sa mai fac si poze :)
A urmat apoi inlocuirea spinarii fierastrului cu una din alama. Aici am folosit doua profile de alama groase de 2mm si late de 10mm prinse de o parte si de alta a lamei cu nituri obtinute dintr-o bara de 4mm.

Toate aceste profile din alama le-am cumparat din practiker ne avand nici cea mai mica idee pentru ce sunt dar stiu ca au fost excelente pentru micul meu proiect.Acum ca lama era gata a urmat urmatorul pas si anume realizarea manerului. Manerul l-am facut dupa sablonul fierastrului Gramercy (multumesc celor de acolo ca au publicat sablonul)acesta fiind un fierastrau extrem de frumos in acceptiunea mea.

Cu ajutorul sablonului am marcat conturul manerului pe o bucata din lemn de nuc cu grosime de 25mm, apoi am decupat, urmarind liniile cu un fierastrau de copiere.Folosindu-ma de o sumedenie de raspeluri, rasclete si hartie abraziva am adus manerul la forama dorita. Acum trebuia sa ii fac locasul pentru lama.Fanta necesara lamei este o chestiune relativ simpla: se taie manerul in doua urmarind o linie trasata de zgarici.
Lama odata introdusa in maner am securizat-o cu doua suruburi din alama, speciale pentru fierastrau comandate de la fine-tools. Montajul lor este o treba ceva mai delicata necesitand o masina de gaurit cu coloana.
Fierastraul meu era aproape gata dar mai trebuia sa ma ocup de partea esentiala, adica modificarea si ascutirea dintilor.
Majoritatea, daca nu chiar toate fierastraele din comert au o dentitie facuta pentru taieri in contra fibrei, fapt ce nu prea ma avantaja la fierastrul meu pentru cozi de randunica, astfel am pus mana pe o pila si am modificat toate unghiurile dintilor marind astfel agresivitatea fierastraului.

Nu am pretentia sa spun ca acest fierastrau se bate cu unul din clasa premium dar este fara indoiala un fierastrau excelent pentru necesitatile mele. Recomand cu caldura acest proiect, e ieftin si rezultatul este deosebit.

Succese!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu