duminică, 18 septembrie 2011

cioplirea grinzilor

marturisesc ca dulgheria nu a fost niciodata pasiunea mea numarul unu dar cand ma uit la casele vechi din diferite zone ale tarii cum ar fi: maramures, bucovina sau gorj nu am cum sa raman indiferent la maiestria mesterilor de atunci, cu atat mai mult ca astazi, dulgheria reprezinta pentru marea majoritate a "mesterilor" doar piroane si scoabe, in cel mai bun caz cate o imbinare simpla gen tapa taiata din drujba.
am sa exemplific cum se faceau grinzile alta data, grinzi care asamblate dadeau nastere unor case absolut minunate.eu am construit doar o bancuta de gradina ca la stana astfel am lucrat bucata de bustean doar pe o fata.
cu ajutorul unui topor bine ascutit si ghidat de o sfoara am cioplit niste fante la distante relativ egale.cu acelasi topor am inlaturat o mare cantitate de lemn obtinand astfel o suprafata relativ plana dar inca plina de denivelari.dupa ce am lucrat din greu cu toporul era timpul pentru urmatoarea unealta si aceasta era clebra si intimidanta barda. ascutita doar pe o parte (ca o dalta) si cu manerul asimetric are menirea de a corecta toate urmele lasate de topor.ultimele retusuri se fac cu ajutorul unei cutitoaie, aceasta lasand in urma ei o suprafata neteda cu o patina aparte.

pentru cei experimentati acest ultim pas nu este necesar in mana lor barda capata alte caracteristici (nu e cazul meu :) )

vreau sa va spun ca acest umil exercitiu de a ciopli o grinda a fost destul de obositor. nici nu vreau sa ma gandesc cata truda era la contructia unei case intregi.

2 comentarii:

  1. Ai mare dreptate, dulgherii din ziua de azi nu stiu nici macar sa ascuteasca drujba sau toporul, cand vad "meseriasii" ca dau in beton cu toporul imi vine sa-i iau la bataie.
    Anul acesta am schimbat acoperisul casei, a fost o surpriza neplacuta sa vad ca toate imbinarile sunt facute cu piroane si scoabe iar de taierea grinzilor la 90 grade era o aberatie pentru ei :( iar cireasa de pe tort (sau ardeiul iute de pe mamaliga :D ) a fost faptul ca nu aveau nici macar un topor - taiau totul cu drujba (macar daca era ascutita bine si cu lama dreapta :( )

    RăspundețiȘtergere
  2. acum imi schimb si eu acoperisul, sunt in mijlocul actiunilor iar imbinarile se fac tot din drujba din nefericitre :(

    RăspundețiȘtergere