duminică, 18 septembrie 2011

cioplirea grinzilor

marturisesc ca dulgheria nu a fost niciodata pasiunea mea numarul unu dar cand ma uit la casele vechi din diferite zone ale tarii cum ar fi: maramures, bucovina sau gorj nu am cum sa raman indiferent la maiestria mesterilor de atunci, cu atat mai mult ca astazi, dulgheria reprezinta pentru marea majoritate a "mesterilor" doar piroane si scoabe, in cel mai bun caz cate o imbinare simpla gen tapa taiata din drujba.
am sa exemplific cum se faceau grinzile alta data, grinzi care asamblate dadeau nastere unor case absolut minunate.



eu am construit doar o bancuta de gradina ca la stana astfel am lucrat bucata de bustean doar pe o fata.
cu ajutorul unui topor bine ascutit si ghidat de o sfoara am cioplit niste fante la distante relativ egale.



cu acelasi topor am inlaturat o mare cantitate de lemn obtinand astfel o suprafata relativ plana dar inca plina de denivelari.



dupa ce am lucrat din greu cu toporul era timpul pentru urmatoarea unealta si aceasta era clebra si intimidanta barda. ascutita doar pe o parte (ca o dalta) si cu manerul asimetric are menirea de a corecta toate urmele lasate de topor.



ultimele retusuri se fac cu ajutorul unei cutitoaie, aceasta lasand in urma ei o suprafata neteda cu o patina aparte.

pentru cei experimentati acest ultim pas nu este necesar in mana lor barda capata alte caracteristici (nu e cazul meu :) )

vreau sa va spun ca acest umil exercitiu de a ciopli o grinda a fost destul de obositor. nici nu vreau sa ma gandesc cata truda era la contructia unei case intregi.

2 comentarii:

  1. Ai mare dreptate, dulgherii din ziua de azi nu stiu nici macar sa ascuteasca drujba sau toporul, cand vad "meseriasii" ca dau in beton cu toporul imi vine sa-i iau la bataie.
    Anul acesta am schimbat acoperisul casei, a fost o surpriza neplacuta sa vad ca toate imbinarile sunt facute cu piroane si scoabe iar de taierea grinzilor la 90 grade era o aberatie pentru ei :( iar cireasa de pe tort (sau ardeiul iute de pe mamaliga :D ) a fost faptul ca nu aveau nici macar un topor - taiau totul cu drujba (macar daca era ascutita bine si cu lama dreapta :( )

    RăspundețiȘtergere
  2. acum imi schimb si eu acoperisul, sunt in mijlocul actiunilor iar imbinarile se fac tot din drujba din nefericitre :(

    RăspundețiȘtergere