vineri, 18 martie 2016

Tamplarie sau croitorie

"Inainte sa fi un bun tamplar trebuie sa fi un bun croitor" imi spunea mie un mester cu ceva ani in urma iar eu ridicam amuzat spranceana privind totul cu o oarecare superioritate. Cum adica sa fi un bun croitor? Ce treaba are dantela? Cu scandura? Dar ulterior am inteles. Fiecare piesa de mobilier incepe cu "croirea" lemnului, o operatie extrem de importanta, o operatie care necesita multa atentie nu neaparat la executia ei cat la desenul ei. In cadrul aceleasi scanduri fibra poate fi extrem de diferita si in functie de orientarea fibrei lemnul trebuie ales astfel incat sa faca parte dintr-o anumita componenta a piesei de mobilier. Nu putem sa sa folosim la o curbura a piesei de mobilier, acea parte din scandura cu fibra perfect dreapta. Acea parte va evidentia mult mai bine accentele drepte ale piesei de mobilier: rama unei usi sau zabrelele unui grilaj, acestea din urma vor folosi cu mult mai mare efect aceasta fibra dreapta.
Observ de foarte multe ori blaturi incleiate la intamplare in care toate scandurile au desen diferit al fibrei si nu se leaga in nici un fel de scandura alataturata. Nu critic neaparat aceasta abordare, ea poate de multe ori sa aduca efecte frumoase dar eu prefer sa respect tendintele naturale ale fibrei si sa lucrez lemnul dupa tendintele naturale ale acestuia, ba chiar de multe ori gasesc de-a dreptul imposibila nerespectarea personalitatii lemnului.
Nu putem folosi lemnul ca pe o placa de gips-carton, aceste placi folosite la pereti sunt toate la fel iar scadurile sunt toate diferite, nu vom gasi niciodata doua identice lucru care trebuie sa ne bucure si cred eu, este si motivul pentru care tamplaria naste atata pasiune in randul multora.

2 comentarii:

 1. Buna Vlad,
  Am descoperit blogul de curand si sunt impresionat de pasiunea cu care lucrezi si pacat ca nu continui postarile.
  Vreau sa te intreb daca ai o adresa de mail pentru corespondenta priviind un posibil proiect.Multumesc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Ma bucur ca va place blogul meu.
   Din nefericire nu lucrez cu circuit deschis, va stau la dispozitie pentru alte nelamuriri. vlad.jucan@gmail.com

   Ștergere